Bara en katt…

Vissa av mina vänner ser dig ”bara som ett djur”.

Det är ett konstigt synsätt eller hur?

När vännen kommer, kisse vid dörren välkomnande står.

Han står där och undrar hur hon egentligen mår?

Kissen känner i luften stress,

Med nosen han ger henne försiktigt en press.

Du lilla katt anar att någonting felas,

Du spinner och buffar och vännen hon helas…

I förbigående nämns ”man kanske skulle skaffa katt”.

Påståendet från någon annan skulle gjort mig matt.

Du är för henne ”bara ett djur”

Men det är hos mig du bor. Tänk vilken tur!

Jag vet att vi ser på djur på olika sätt,

Att låta det passera när det gäller vännen är lätt.

Jag känner min vän och oroar mig inte alls.

Hennes händer smeker nu min rara kisses hals.

Hennes liv har ej plats för en familjemedlem till,

oavsett vad hon behöver eller tror att hon vill.

När hon sedan hemåt går, jag har det på känn,

att hon inte fattat,

att den katt hon så fridfullt klappat,

inte bara är ett djur… Det är en vän!

Ett litet flödesdiagram som man kan använda om man funderar på att skaffa katt : 🙂

3 svar till “Bara en katt…”

 1. Eva Enblom skriver:23 augusti 2019 kl. 4:44 e m Katten är en familjemedlem som man precis som övriga familjemedlemmar tar hand om vad som än händer. När vi köpte hus och tomt köpte vi en tomt nära skog och natur där både vi och våra två grabbar skulle trivas. Och jag vet att ni tänkte lika dant. ??
 2. Jasmin skriver:25 augusti 2019 kl. 5:25 e m De som inte förstår vad en katt är kommer aldrig få uppleva det vi andra får vara med om!
  Mycket fin dikt! 
  • Eva Enblom skriver:25 augusti 2019 kl. 9:28 e m

19 tankar på “Bara en katt…

 1. Tack för att du inte gav dig. Jag har nämligen själv fundera på varför mina gamla bloggars bilder försvunnit och tröttnat lite (och helt felaktigt) på WordPress som trots att jag betalar för den här bloggen (för att få plats med mera bilder) så tar de bort bilderna. Eller åtminstone har jag trott det. De var som du sa inte alls deras fel utan mitt eget. Jag hade en blogg på Hemmets Journal för många år sedan och när jag slutade där kopierade jag bloggarna hit. Mina bilder har referenser till deras sida och nu har de väl rensat bort allt från sin blogg i samband med att de lade ner den för något år sedan. Jag har återställt bilderna på den här sidan och kan i och med länken till bilden hitta vilken bild jag lade in i bloggarna så jag kan återställa men det kommer att ta lite tid och något jag får jobba med löpande. Tack! Utan ditt inlägg hade jag aldrig rotat i varför.

  Jag hade en katt som hette Picasso som var väldigt speciell och var den som fick mig att börja skriva och hela hans lilla bloggliv i bilder försvann på det här sättet, men nu kan jag återställa honom (för egen del så jag kan gå tillbaka och minnas honom) så verkligen, tack för att du hjälpte mig lösa denna gåta (och förlåt WordPress 🙂 )

  Gilla

 2. Hej!
  När jag tittade in här idag för att njuta av din vackra dikt, känna mig litet poetisk, så lyckades jag inte se några foton på det här inlägget. Vad har hänt? Har jag fel inställningar, tro? Eller?
  Kram/Macilane

  Gillad av 1 person

  • Tack för att du vill läsa. Har sett att mina bilder tas bort efter några år. Tydligen wordpress policy som talas tyst om. Ska försöka lägga tillbaka bilder på versen inom kort. Kanske blir lite nya bilder om minnet sviker. 🤗

   Gillad av 1 person

   • Hej! Det var skumt! Min blogg har ju bilderna kvar ända sedan 2011 – inte någon har försvunnit. Jag tror att du själv har lyckats radera i WordPress-biblioteket Media, kanske utan att veta om det. Allt som finns kvar i media finns kvar i bloggen. Snälla kolla det här – det finns inte någon funktion, som jag har hört talas om att WordPress.com skulle ta bort bilder efter någon tid eller överhuvudtaget, om man inte har ett abonnemang, som sätter gränser, men det har du väl inte?

    Gillad av 1 person

 3. Det är ju inte hur ofta och hur mycket som bloggaren skriver, som är väsentligt. Nej, det är som en av wordpress supports sade ”Quality is more important than quantity”! Och – förresten – när man väntar på något gott väntar man aldrig för länge. Hoppas Hamiltons operation går bra och han snart kan hoppa omkring som vanligt…

  Gillad av 1 person

  • Välkommen! Tack! Jättekul att du vill vara med. Har lite stiltje på bloggen just nu då jag väntar på att älskade Hamilton ska bli bra. Han har gått igenom en knäoperation med efterföljande komplikationer. Men varmt välkommen som sagt. 😊

   Gillad av 1 person

 4. En sådan fantastisk blogg för oss kattvänner! Tack för att du finns! Bedrövad över att jag inte funnit den tidigare, men bättre sent än aldrig 😀

  Gilla

 5. Halkade in här på inrådan från Supercat som jag har på FB. Oj, vilken trevlig blogg, helt i min smak som bara äääääääälskar katter. Har 6st underbara ‘barn’, för det är det som dom är för mig. Dom är bortskämda till max. Men det blir ju så när man älskar någon 🙂 Har oxå funderat på att blogga om deras liv och fick en härlig inspiration från din blogg. Nu måste jag bara få veta vad du har för kamera att fota med. Bilderna är fantastiskt fina. Puss på nosen till alla kissarna.

  Gilla

  • Åh, så kul! Tack snälla :)! Ja svansbarn är ett fint ord tycker jag. De är mina älskade svansbarn. Kul att du har sex, imponerad. fyra är nog vad jag klarar av :D. fast det är klart blir ju lättare ju äldre de blir 🙂 jättekul att du hittade hit. du är varmt välkommen. Den mest avancerade kamera vi har är en Nikon D3S.

   Gilla

 6. Hej Eva!
  Instämmer med föregående, tyckte det var såååå….tråkigt när du inte fanns med på kattsajten , tack vare en snäll kattsajtsvän fick jag adressen till din fina blogg och nu kan jag följa dig och dina mysiga kissar för din blogg och bilder är jättebra och rolig . Ha det gott!
  Kram Ella

  Gilla

 7. Hej!
  Först blev vi förvånade och litet oroliga när vi var in på kattsajten och vi inte hittade er där längre. Har ju blivit en trevlig vana att gå in och följa Pixie, Pollux, Pantis och Hamis upptåg på de fina bilderna matte tar. Hur som haver lyckades vi googla oss hit till den fina bloggen istället och nu är den lagd på ”favoriter”! Kommer att tassa in här istället.
  Hoppas alla ni godingar har det bra i höstskymningen. Nissekatten hälsar till sina cyberkattkompisar och matte önskar trevlig helg!
  🙂
  Stina och Nisse (”nissmatte” på kattsajten)

  Gilla

 8. Oj, vilket härligt och tankfullt rim! Visst är det så, en katt är inte bara ett djur för oss kattälskare utan en riktig familjemedlem. Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.